Вся влада фейсбуку!



Усі дні, коли соціальні мережі заполонили новини про зниклого (вбитого, вмерлого) Путіна, перевороти в Кремлі та інші політичні жахи, я відмовчувався. По-перше, офіційних новин немає взагалі, а коментувати коментарі — річ невдячна. По-друге, деякі коментарі або коментують чутки, або просто натягують факти за вуха. А по-третє, деякі матеріали виходять за рамки пристойності та відверто пахнуть злорадством та сумнівним сарказмом.

Але я люблю добрий гумор. І сьогодні у фейсбуці я запостив таку фразу: «З усіх новин щодо зникнення Путіна мені найбільш правдоподібною знається оця: У Росії переворот, Путіна відсторонили від влади. Вся влада перейшла в руки фейсбука».

І тільки після того, як замітка набрала енну кількість лайків, я серйозно задумався над цими словами. Кажуть, в кожному жарті є… доля жарту, все інше — правда.

Складається враження, що соцмережі, особисті блоги та жовтий інтернет володіють усіма фактами щодо ситуації навколо зникнення глави Росії, а у звичайного Васі Пупкіна з Екс-Васюків несподівано прорізається дар політичного коментатора чи навіть пророка. Жарти жартами, але влада у сучасному світі справді перейшла в руки соцмереж. Прості куховарки, петеушники, і просто особи без особливого роду занять, виявляється, знають більше, аніж маститі політологи чи експерти. Добре це чи погано?

Звісно, інтернет і особливо соцмережі відіграють величезну роль в сучасному суспільстві. Зокрема і позитивну. Згадайте хоча б Майдан, достовірну інформацію навколо подій якого ми черпали здебільшого із соцмереж. І навіть координування дій учасників цих історичних днів відбувалося саме через інтернет спілкування.

Але з іншого боку ті ж мережі можуть створити і спотворений погляд на ті чи інші події. І знову ж це можна підтвердити подіями останнього року. Страшна, жорстока і потужні війна йде не тільки на Сході України, але й у віртуальному просторі. Росія кинула величезні сили та засоби на створення інформаційних вкидів потрібного їй змісту. Тому можна зі впевненість сказати, що сучасним світом керують не президенти чи прем’єр-міністри, а фейсбуки, твітери, вконтакте, однокласники… Часто саме владні структури смикають за потрібні їм інформаційні ниточки, але нерідко соцмережі виходять навіть з під їхньої влади.

Зрозуміло, зникнення першої особи великої держави з політичного Олімпу на тривалий час за відсутності будь-якої офіційної інформації породжує різні інсинуації щодо цього факту. Але, проглядаючи численні коментарі в інтернеті, які потужно перемощуються у соцмережах, не можна не помітити: вони переходять межу здорового глузду і просто вводять людей в оману. І хто зна, чи не сам Путін смикає за ці ниточки. Хоча… кажуть його вже немає… Словом я й сам вже заплутався в цьому інформаційному потоці…

Не знаю, чи живий глава Росії, чи ні, стався переворот чи ні, я знаю одне — людьми зараз править його величність фейсбук. З його позитивними та негативними впливами. Тому не варто боготворити цю нову та незвичну владу. І не всій інформації довіряти. І не всю розповсюджувати. Бо легко можна стати бездушним та безликим рабом соцмереж, кидаючись на будь-яку сенсаційну інформацію та ковтаючи її.


А Путін… Знаєте, зараз мені цікаво не стільки те, що насправді відбувається в Кремлі, а хто з фейсбушних коментаторів казав правду. Ні, справді, я більше чекаю розв’язки фейсбушних баталій, аніж розв’язки інтриг російського Олімпу. Бо ж влада зараз в руках фейсбука…

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Слава Україні!» чи «Слава Богу!»?

Передумови та причини зародження та розвитку п'ятидесятницького руху на Волині

«Складаю себе́ із се́бе…» Історія одного вірша