Прививка від вірусу люциферину



Мав нещодавно невеличку суперечку щодо вакцини від ковіду.

В розмові хтось згадав останню проповідь свого пастора в церкві. У ній він озвучив «страшну» інформацію щодо нової вакцини від ковіда. А цю інформацію йому повідомив син, який працює у Сакраменто лікарем (тобто, інформація точна та надійна).  Виявляється, до складу нової вакцини входить люциферин (!!!). Причому його частка (оповідач не міг точно пригадати цифри) виражалася у цифрі, в якій було 666… 

Ну, зрозуміло, коментувати щось після такої інформації немає особливої потреби: тут і так все зрозуміло, що до чого.  Розмова сама пішла у напрямку всесвітніх змов та диявольської підопіки у створенні вакцини. Бо ж інакше як розуміти те, що речовина у вакцині названа в честь самого люцифера (хоча це власна назва, але я пишу її з маленької літери — надто велика честь для люцифера). Після такого відкриття питання приймати вакцину чи не приймати якось відпадає саме по собі…

Моєю першою реакцією було: «Не вірю!» Надто натягнуто та наївно-фантастично це звучало. Та й, враховуючи втаємничений характер всесвітньої змови по скороченню населення через вакцинацію, виходить, що розробники спалили самі себе через таку назву. 

Але я помилився… Не знаю, з чого саме складається вакцина, але хімічна сполука з такою назвою виявляється є! 

Так, так, люциферин існує!

Як людина, яка любить усе перевірити і сама в усьому переконатися, заглядаю у словники.

«Люциферин — це загальний термін для світлодіодної сполуки, що знаходиться в організмах, що генерують біолюмінесценцію». Так, зрозуміло. Шукаю далі. 

«Люциферини (від латинського lucifer — буквально «той, що несе світло, світлоносний») — клас світловипромінюваних сполук, які виявлені в організмах, здатних до біолюмінесценції».

І отут усе стає на свої місця. «Від латинського lucifer — той, що несе світло…» Тобто, назва походить не від імені диявола, а він звичайнісінького слова світло.

«Отже люцифер-диявол не має відношення до люциферину?» — запитає послідовник секти всесвітньої змови. Прямого ні. Але є зв'язок саме через нейтральне слово «світло». Згідно міфілогічного словника це загальна назва божеств, які відали небесними світилами — Діана, Аврора та ін., та назва вранішньої зірки (Венери) як представниці світанку. Люцифер уважався сином Еос і титана Астрея (варіант: Кефала). Знову ж таки, усе сходиться до слова світло. 

У християнстві також є це слово і воно пов’язане лише з одним персонажем — херувимом, який був найбільш наближений до Бога Єгови, який збунтувався і став супротивником Бога. Ця назва згадується у Старому Заповіті 6 разів. Причому вперше вона з’явилася у латинському перекладі Біблії. В оригіналі староєврейською мовою це слово «хейлель» (ранкова зірка, денниця). Таким епітетом охарактеризований непокірний ангел. Зрозуміло, що латинські перекладачі переклали це слово як «люцифер». 

Отже, усі похідні слова, у тому числі і одна з назв диявола, походять від звичайного слова «світло». Тому абсурдно шукати якусь диявольську підопіку у науковому терміні люциферин. Це все одно, що відкидати слово пастор, бо у складі цього слова є назва скандінаського бога Тора (це не анекдот, саме так мені доказував у коментарях один «духовний» «теолог»).

Але послідовники релігії всесвітньої змови міцні горішки. Їх логікою не проб’єш. Усі мої намагання пояснити, що люциферин не має жодного стосунку до диявола, розбивалися об духовно-втаємничене: «Ну, не кажи так… Щось в цьому таки є… Недаремно ж так назвали… І чогось якогось іншого слова не взяли… Щось вони задумали… А хіба диявол не може їм вкласти в голови саме таке слово…» 

Так, може! І він вкладає. Вкладає різні підозри, фейки, пророцтва, відверту брехню, маніпуляційну інформацію. І люди вірять. Навіть якщо це суперечить здоровому глузду. І навіть Біблії…

P.S. Коли я пізніше в розмові зі знайомими сказав, що хочу про це написати у фб, один «обережний» християнин порадив: «А нащо таке писати, що не збудовує? Щоб були суперечки? Напиши щось справді корисне, про Божу любов, спасіння…». 

Дивна, як на мене логіка. Писати у соцмережах, розповсюджувати через ютуб, розповідати при зустрічі чи з-за кафедри різну нісенітницю та ахінею можна, а розумне пояснення — ні… 

Таке враження, що це дія якогось ще не вивченого люциферина…

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Слава Україні!» чи «Слава Богу!»?

Передумови та причини зародження та розвитку п'ятидесятницького руху на Волині

«Складаю себе́ із се́бе…» Історія одного вірша