Моя книжкова полиця. "Не фан"



Працюючи в журналі, знаю, як непросто іноді знайти влучний заголовок для статті. Нерідко цілим колективом ламаємо голову над цим непростим завданням. Бо часто саме від заголовку залежить, чи захоче читач читати те, що написано під ним.

Коли мені до рук потрапила книга «Не фан» Кайла Айдлмена, найперше, на що я звернув увагу, — це заголовок. Слово, яке зазвичай використовується у сфері спорту та розваг, здавалося, трохи не гармонує з духовним змістом книги. Це інтригувало. Бажання дізнатися, що ж ховається за коротким, як постріл, виразом, спонукувало до читання.

Ісус у Своїх проповідях часто звертався до мови образів, одягаючи духовні істини в прості земні й, основне, зрозумілі слова. Айдлмен знайшов такий простий і знайомий більшості образ, щоб звернути увагу на дуже важливу тему в християнстві: особисті стосунки послідовника Христа з самим Христом.

Як відомо з Євангелій, Ісус вів непримиренну боротьбу із законництвом та лукавством, які проникли в середовище віруючих людей, зокрема — релігійних лідерів. Дотепер проповідники на прикладі книжників та фарисеїв учать, як не потрібно будувати свої стосунки з Богом. Але пізніше, а особливо в останній час, з’явилася чимала когорта послідовників Христа, яких автор порівнює з фанатами — людьми, які, на перший погляд, варті похвали за любов до своїх кумирів: спортсменів чи представників шоу-бізнесу. Вони шаленіють від них, жертвують часом та грошима заради того, щоб чимось підтримати їх. Вони все про них знають, слідкують за їхнім життям, звичками та смаками. Але щодо Ісуса — то Йому не потрібні фанати, Йому потрібні послідовники, готові на жертву, готові брати на себе відповідальність, готові, за словами Сина Божого, «зректися себе і взяти свій хрест».

«Не фан» — це основна думка всієї книги. Не поверхове емоційне захоплення, не декларативні та гучні заяви, а усвідомлене, готове на самозречення слідування за Ісусом. Книга веде до усвідомлення глибоких та справжніх стосунків із Богом — до того, чого нам іноді так не вистачає. Вона дає одну з найважливіших відповідей на запитання: чому Церква та християнство сьогодні такі слабкі? Бо вони, на жаль, лише фанати…

Книга написана просто, зрозуміло та цікаво. Я захопився нею з перших сторінок. Гарний український переклад, сучасний та оригінальний дизайн та верстка роблять приємним та комфортним читання. Хоча книга написана для американців і з точки зору американських реалій, перекладачу вдалося адаптувати її для українського читача. Вона буде корисною для всіх: як для новонавернених, які тільки будують свої стосунки з Христом, так і для тих, хто десятиліттями йде за Ним.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Слава Україні!» чи «Слава Богу!»?

Передумови та причини зародження та розвитку п'ятидесятницького руху на Волині

«Складаю себе́ із се́бе…» Історія одного вірша