Чи буде цьогоріч Пасха?



Серед християн нині одне з найактуальніших питань: «Чи буде у цьому році Пасха?» Питання справді актуальне і болюче, бо карантин вщент поламав усі плани та звичаї, посягнувши на саме святе та сокровенне.

Отже, чи буде цьогоріч Пасха?

ЯКЩО для вас Пасха це:
— одна із публічних можливостей заявити про свою християнську віру через відвідування храму (для чиновників та політиків — під прицілом відеокамер);
— один із християнських обов’язків перед святом прийти на сповідь до духівника після річного «живу, як хочу, грішу, як можу»;
—  великодній кошик зі спеченою паскою, крашеними яйцями та іншими елементами святкового застілля;
— гарний, хвилюючий та втаємничено-сакральний ритуал винесення Плащаниці, Всеношна та освячення великоднього кошика (для православних та католиків);
— гучні та екзальтовані служіння-концерти за участю рок-гуртів, диму на сцені, розмахування прапорами та проголошенням перемоги над сатаною (для харизматів);
— богослужіння у домах молитви та особливі «з’їздні» з пророцтвами та громогласними проповідниками (для п’ятидесятників);
— втаємничено-хвилючі  (о 5 чи 6 годині ранку) й урочисто-величні зібрання (в обідню пору) зі святковими проповідями, декламаціями та віршами (у баптистів);
— можливість та нагода організувати потужну євангелізацію із закликами до покаяння (для усіх протестантів);
— обов’язковий святковий стіл після відвідування храму (можна й без храму) з паскою, крашанками, ковбасами, шинкою, хроном, салатами… (продовжить самі) та пляшкою оковитої в центрі;
— нагода зустрітися з родиною на престольний празник (можна й без нього) за багатим столом, обговоривши при цьому усі родинні (суспільні, політичні, спортивні) новини та плітки;
— нагода виїхати в ліс, парк, до озера, річки на шашлики та побігати по весняній травичці;
— додаткова причина у додаткові вихідні налити келихи і цокаючись ними, з посоловілими очима приказувати: «Воістину воскрес!»;
— користуючись ажіотажем, продати продукти та пасхальну атрибутику втридорога,

…то у мене для вас неприємна новина: Пасхи у цьому році НЕ БУДЕ. На таку Пасху накладений карантин!

ЯКЩО ж для вас Пасха це:
— особлива нагода згадати жертовну любов Ісуса Христа, яка виразилася у Його добровільному розп’яті на Голгофі;
— нагода закцентувати свою увагу на тому факті, що смерть Христа закінчилася Його тріумфальним Воскресінням;
— розуміння того, що віра у смерть та Воскресіння Христа є основою нашої віри;
— усвідомлення того, що Ісусове воскресіння дає можливість усім віруючим також воскреснути для нового та святого життя з Богом;
— обіцянка Воскреслого Спасителя що усі вірні Йому воскреснуть до вічного життя після фізичної смерті;
— можливість по-особливому, акцентуючись на відповідних євангельських моментах Христового воскресіння, подякувати Богові за цей небесний подарунок;
— можливість провести час в інтимному, молитовному спілкуванні з Воскреслим,

…тоді для вас Пасха БУДЕ!

Буде, незалежно від обставин, часу, пандемії чи катаклізмів. Буде, бо Пасха — це не відповідні священнодії, ритуали чи традиції, це — стан душі віруючої людини, яка усвідомила, для чого Христос прийшов на землю та пережила своє духовне воскресіння. «Бо наша Пасха, Христос, за нас у жертву принесений. Тому святкуймо не в давній розчині, ані в розчині злоби й лукавства, але в опрісноках чистости та правди!» (1Кор.5:7-8).

То чи значить, що все, перелічене у першій частині та несподівано відмінене карантином не має ніякого значення? Ні, зовнішні атрибути також багато чого значать у святкуванні Пасхи (звичайно, не маємо на увазі святкову пиятику та сліпе, формальне дотримання ритуалів). Вони допомагають нам увійти в атмосферу свята, відчути особливість та значущість біблійної події, зосередитися на конкретному євангельському факті. Але якщо вони затуляють собою, або, що особливо небезпечно, заміщають внутрішній зміст свята, то ми тоді так і не зрозуміли справжньої суті Пасхи.

Карантин змусив нас зробити ревізію нашої віри. Він виявив що є справжнє, а що лише декларативне та формальне. Тому, попри заборони та обмеження для справжніх християн Пасха була, є і буде! Нехай не у такій формі, до якої ми звикли, але буде! У наших думках, почуттях, молитвах. І у нашому щоденному, а не лише від свята до свята, християнському житті.

Зі святом вас!


Юрій Вавринюк

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Слава Україні!» чи «Слава Богу!»?

Передумови та причини зародження та розвитку п'ятидесятницького руху на Волині

Розпорошенці ХХІ століття